Detta inlägg publicerades ursprungligen på Loading.se, 2017/07/12.
Att Nintendo släppte NES Remix direkt efter dess utannonserande under en Nintendo Direct var en rätt läcker sak att göra. Virtual Console till Wii U hade lanserats tidigare under året tvåtusentretton och detta med retro var då, precis som nu, ett till synes allt mer påtagligt intresse bland spelande individer världen över.
Vill man vara lite krass kan man med lätthet tillskriva NES Remix ett prissatt försök att marknadsföra Virtual Console som tjänst, något man inte behövde titta längre än länkarna till berörda spel i e-Shop lämpligt utplacerade i produktionen för att dra slutsatser kring.
Men hur mycket av ett dylikt knep det än var var det dock fortfarande ett spel, beståendes av minispel, ståendes på dess egna två ben oberoende av dess marknadsföringsmässiga aspekter.
Och just denna uppföljare, trots att det släpptes inte mer än ett fåtal månader efter det första spelet i serien, tycks ha formats med en medvetenhet om den kritik som det första spelet fick trots dess varma välkomnande.
Visserligen har antalet spel från NES-eran reducerats från 16 till 12, men i princip samtliga är av ett slag matigare än senast om man bortser från Super Mario Bros, The Legend of Zelda och Wrecking crew som i första NES Remix stack ut just för att de var klart mer komplexa spel än de övriga i utbudet.
En följd av detta är att NES Remix 2 känns som en klart mer fokuserad upplevelse, som lägger större vikt på kvalitet än kvantitet.
Dessutom får man onlinesapsekter länkande till Miiverse där andras försök på valfritt minispel kan kollas in i rörligt format för inspiration, inkluderandet av ett helt remixat spel i form av Super Luigi Bros, ett spegelvänt Super Mario Bros med höghoppande Luigi i huvudrollen, samt det 1990-flirtande, för de med sparfil från NES Remix, Nintendo World Championships Remix-läge där man på onlinebaserade poänglistor tävlar i att mest lyckat utföra saker i Super Mario Bros, Super Mario Bros 3 samt Dr. Mario.
Intressant är det, hur Super Luigui Bros inom loppet av ett par sekunder skapar en hjärnknull utan dess like bara för att man springer från höger till vänster istället för tvärtom. Det är som att allt vad ryggmärgsspelande heter flyger ut genom fönstret och allt måste läras om från grunden.
Tyvärr är det dock så, fortfarande, att det läggs väldigt mycket vikt vid de små snuttar till sekvenser ur de inkluderade spelen och klart mindre vid de oftast, men inte alltid, mer inspirerade remixade varianterna av desamma.
Att plocka på sig en uppgradering i Metroid genom att förflytta sig en skärm till vänster eller passivt sitta sig genom den tutorial som Kirby's Adventure huserar med är liksom inte direkt givande, och dylika inslag blir i en större kontext mer till sådant man gör bara för att det skall göras mer än man njuter av det.
Inkluderandet av Kirby's Adventure är dessutom klart ifrågasättningsbart, då det över loppet av några minuter verkligen visat upp de sämsta av dess sidor med sanslösa slowdowns, knapptryckningar som ej registreras och sunkig design överlag.
Desto mer intressant är det då att som Link husera i en underjordisk myntkammare från Super Mario Bros och med hjälp av svärdet hugga sig genom mängder med tegelstenar för att samla på sig alla de mynt som däri huserar.
Eller rusa genom en nivå av japanska Super Mario Bros 2 där det råder fullskalig snöstorm och allt fryst till is så att förflyttandet blir lite som på en skridskobana utan skridskor.
Bäst av allt blir det när valfritt spel går, säg, Runner-ish, och man inte kan göra mycket annat än att försöka tackla all skit man möter utan möjlighet att backa undan eller hämta andan.
NES Remix, som koncept, känns rent allmänt och i nästan samtliga avseenden mer anpassat för en bärbar publik. Dess små korta munsbitar till spelsekvenser, den omfattande jakten på resultatet tre regnbågsskimrande stjärnor på varje nivå samt upplåsandet av hundra så kallade Stamps att nyttja i Miiverse-poster är sådant man bäst tar sig an i små doser snarare än timslånga sessioner av spelande i soffan framför teven.
Men inte ens i ett dylikt sammanhang hade jag sett det som en form av underhållning som inte förr eller senare slagit över till att kännas som något man sysselsätter sig med mest för kompletteringsbehovets skull mer än den faktiska underhållningsaspekten; Att NES Remix 2 gjort det mycket lättare än senast att få tre regnbågsskimrande stjärnor på en utmaning gör inte mycket till för att sporra till omspelning av redan avklarade utmaningar.
Nyhetens behag klingar liksom snabbt av, och kvar återstår då inte mycket mer än känslan av att det hade varit mycket mer givande att spela de faktiska spelen än de korta sekvenser som de här sammanfattas via.
Och så är det väl, att det var länge sedan jag känt mig så sugen på att ta tag i en engagerad runda genom Metroid, Zelda 2: The Adventure of Link samt japanska Super Mario Bros 2 likväl som jag önskar slå Glass Joe med vänner på käften i Punch-Out.
Vilken tur då, Nintendo, att jag har tillgång till just dessa spel då, som licenser införskaffade via Virtual Console.
Era lömska jävlar.