onsdag 2 november 2022

Leger vs. Dugger (Amiga)

Jag har alltid varit lite svag för Namcos Dig Dug.

Att gräva runt under jorden, till ljudet av musik som endast spelas när man befinner sig i rörelse, och försöka pumpa upp fiender man finner där till dess att de spricker tycks vara en hyfsat tidlös grej.

Det är trots allt 41 år sedan Dig Dug släpptes.

Inte riktigt lika länge är det sedan Dugger släpptes, en helt skamlös klon av Dig Dug till Amiga inlindat i ett förhistoriskt visuellt uttryck med grottmänniskor, lurviga djur och någon form av eldsprutande drakliknande fågelkreatur.

1988 var året.



Problemet med Dugger är inte att det i rollen av Dig Dug-klon inte gör speciellt mycket med konceptet, ej heller att det skulle vara nämnvärt fult eller oljudande.

Det är att det borde ha gjort mer och dessutom borde ha gjort det lilla det gör bättre än vad det gör.

Dugger är rätt otight.

Ibland kan man skjuta rakt genom väggar från ett tryggt avstånd från spelets två typer av fiender och från en sekund till en annan ha pumpat sönder någon dito.

Ibland slutar pumpningen funka som den skall så att det tar väl länge att pumpa sönder ett fanskap.

Ibland fastnar inte pumpslangen i fiender man skjuter mot.

Är man strategisk och försiktig i sitt spelande är det här inte ett direkt problem, men när ett spel är så simpelt som Dugger borde presentationen och spelmekaniken vara mer eller mindre fläckfri.



Sedan saknar det Dig Dugs charm även om det inte alls är ett fult spel.

En minut tillsammans med Dugger är allt som behövs för att man skall ha sett allt det har att erbjuda förutom snabbare, aggressivare och fler fiender.

Musiken som spelas, oavsett man gräver runt eller ej, må vara en kort enformig loop som har potential till att agera hjärnklister men speciellt bra är den inte.

Som ett gratis PD-spel hade det varit lite av en annan sak även om bristerna varit desamma, och det bör sägas att detta är en "uppföljare" till en Breakout-klon vid namn "Crack" där detta spels huvudkaraktär Herbie Stone huserar, men som kommersiellt dito är det ändå mycket som saknas.

Ändå har jag inga som helst problem med att starta det lite nu och då och spela någon snabb runda och se om jag lyckas få högre poäng än senast.

Så helt utan underhållningsvärde är det ju inte.

(Men det är Dig Dugs förtjänst, inte Duggers.)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar